Postoje djeca koja su rođena s posebnim darom socijalizacije. Njima kao da je urođeno opušteno i lako komuniciranje i socijalizacija s vršnjacima. Postoje i ona druga djeca, kojima socijalizacija predstavlja izazov, ponekad i cjeloživotni.

Roditeljima sramažljivoga djeteta posebno je teško na pravilan način ga ohrabriti na druženje, a u isto vrijeme znati kada je vrijeme za stati. Ne želimo da naše ohrabrivanje dožive kao pritisak. Mi im možemo olakšati socijalizaciju tako da ih podržimo i prihvatimo ih takve kakvi su, minimalno intervenirajući u odnose koji stvaraju s vršnjacima.

Druga važna stvar je povjerenje. Ovo je vjerovatno najvažnija stvar bez koje naša djeca ne mogu napredovati. Oni ne mogu imati dovoljno samopouzdanja ukoliko ih mi ne vidimo kao sposobne osobe koje mogu uspostaviti komunikaciju s vršnjacima. Povjerenje u našu djecu je ključ njihova uspjeha.

Nekoliko je stvari na koje bi trebali posebno paziti kad je riječ o sramežljivom djetetu i njegovom načinu kako će ostvariti kontakt sa vršnjacima.

Nikada nemojte

Zaključivati unaprijed

Naša djeca nisu mi. Iako su možda naslijedili naš sramežljivi karakter i temperamentom vas podsjećaju na vas, oni nisu vi. Ne moraju nužno imati isti put kao vi, ne moraju biti meta ismijavanja i žrtva bullyinga ako ste to bili vi. Naše prihvaćanje njih kakvi jesu i povjerenje koje imamo u njih podižu im samopouzdanje, a to je možda nešto što vi niste imali kao dijete. Ovo je najdragocjeniji dar koji im možemo dati kao roditelji.

Preuzeto sa stranice modernoroditeljstvo.com