Objave

Rezolucijom UN – a, od 2011. godine obilježava se Svjetski dan osoba sa sindromom Down. Datum obilježavanja – 21. 3., simbolično je odabran zbog trisomije na 21. kromosomu kod osoba s Downovim sindromom.

Simbolika različitih čarapa

Osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti čarape, stoga na današnji dan nosimo različite čarape kao simbol podizanja svijesti o brojnim izazovima s kojima se suočavaju u svakodnevnom funkcioniranju. Oni trebaju i moraju imati mogućnosti i poticaje za ostvarivanje vlastitih potencijala, uključivanje u zajednicu i građenje pozitivne slike o sebi, stoga je neupitna važnost podizanja svijesti o Downovom sindromu i poticanje integracije osoba s Downovim sindromom u vrtiće, škole, poslovno okruženje, zajednicu u cjelini.

U našem vrtiću djeca obilježavaju 21. ožujka prekrasnom pričom o Elmeru, šarenom slonu koji je bio voljen i omiljen baš zbog svoje različitosti i jedinstvenosti. Osim toga, danas su se kod nas nosile (i likovno prikazivale) različite čarapice, puno se razgovaralo o ljepoti različitosti i važnosti pomaganja, poštivanja i prihvaćanja razlika među nama.