Objave

Dan 8. ožujak je poseban dan za sve pripadnice ženskog spola. Danas je Dan žena. Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u, a između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Dan žena je državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije.

Na Dan žena se ne poklanja cvijeće samo partnerici nego svim voljenim ženama. Koje cvijeće izabrati? Postoji više izbora s obzirom na to što simboliziraju:

RUŽE – crvene simboliziraju strast i ljubav, iako rjeđe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrješnost. Žute ruže su simbol veselja.
ORHIDEJA – simbolizira želju za uspjehom i posebnost, ljubav, rafiniranu ljepotu i romansu.
NARCIS – može označavati samoljublje, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvijet niče među prvima.
LJILJAN – simbol je beskrajne ljepote, sreće, čistoće, djevičanstva i besmrtnosti.
TULIPAN – simbol je ponosa i slave. Crveni tulipan se veže za ljubav, a žuti za beskrajnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.

Kako ne bismo zaboravili da i danas, iako smo u 21. stoljeću, postoji nejednakost spolova, svim pripadnicama ljepšeg spola želimo sretan Dan žena!